heneghan peng architects

Giant’s Causeway Visitors’ Centre

Antrim, Northern Ireland


The Giant’s Causeway lies in Northern Ireland’s Causeway Coast World Heritage Site, a landscape of cliffs formed by hexagonal basalt stones, agricultural landscapes and cliffside walks. Utilising the large difference in level across the site, two folds are created in the landscape. One, extending the line of the ridge, accommodates the building. The second, extending the level of the road, screens the car park from view.

The two folds create strong lines in the landscaping, drawing all the man-made interventions together and organising the disparate requirements of the Visitorsʼ Centre into a singular intervention in the landscape.

There is no longer a building and landscape but building becomes landscape and the landscape itself remains spectacular and iconic.

Fact sheet


Client

National Trust

Size

1800m²

Date

2005 (Competition)

Status

Construction

Location

Antrim, Northern Ireland

Collaborators


Structures

Arup

Building Services

Bennett Robertson

QS | PM

Edmond Shipway

Facade Engineering

Dewhurst MacFarlane

Planning

Turley Associates

Civils

White Young Green

Landscape

heneghan peng architects (Concept design) Mitchell + Associates (Implementation)

Exhibition Design

Event

Specialist Lighting

Bartenbach LichtLabor

 

Contact

heneghan peng architects
14–16 Lord Edward Street
Dublin 2, Ireland
 

Tel +353 1 633 9000
Fax +353 1 633 9010

hparc@hparc.com

 

heneghan peng architects
Waldemarstrasse 37a
10999 Berlin, DE
 

Tel +49 30 755 66 76 35